Vaniljbullar med mandelmassa i långpanna

Äntligen kanelbullens dag!

Här kommer ett recept på bullar utan kanel men förträffligt goda med vanilj och mandelmassa istället. Och de görs i långpanna.

Resultatet? Supersaftiga och gootigottgott så alldeles. Tänk nu på att receptet innehåller en hemmagjord vaniljkräm (en suverän sådan!) men om en inte vill eller orkar, går det såklart att göra vanlig vaniljkräm på marzanpulver.

img_2491

Den här satsen är klassisk men görs i långpanneform. Varför? För att det är så smidigt och gör bullarna himla saftiga. På bilden nedan ser du hur man klipper degen, så ska du göra för att den ska bakas bra.

Däremot gör inte som jag och gör två mindre ”limpor”, utan ta en långpanna med hög kant och se till att degen fyller hela plåten, annars rasar topplocket på kanterna ner. Rent smaklig gör det ingenting, men det lämnar lite övrigt att önska rent estetiskt.

img_2471

Så varför inte fira bullens dag och baka dessa godingar. Då har du nybakad bullfika resten av dagen!

img_2699

Vaniljbullar med mandelmassa i långpanna

Supergoda och supersaftiga bullar som görs enkelt i långpanna.

Bulldeg

  • 12-14 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk kardemumma

Vaniljkräm

  • 1 st äggulor
  • 1 dl socker
  • 0,6 dl mjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,75 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Mandelmassakräm

  • 125 gram mandelmassa
  • 125 gram rumsvarmt smör
  1. Börja med bulldegen. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).

  2. Smula jästen i en bunke och slå över lite av smörmjölken. Rör tills jästen lösts upp och tillsätt sedan resten av smörmjölken. Därefter ha i sockret och kardemumman. Sedan är det bara att tillsätta mjölet successivt. Här vill vi få till en deg som är smidigt, lätt glansig och släpper från bunkens väggar, utan att för den sakens skull bli torr.

  3. Knåda degen i 10 minuter innan du låter den jäsa under duk i 30 minuter.

  4. Under jäsningen görs fyllningarna.

Vaniljkrämen

  1. Vispa ägg och socker till en vit/ljusgul krämig smet där sockret börjar lösa sig. Tillsätt mjöl, vispa slät. Häll i mjölk, grädde och vaniljsockret, vispa ihop lätt och snabbt. Koka upp i en kastrull, rör kontinuerligt smeten tills den tjocknar. Ta av krämen och låt svalna.

Mandelmassakräm

  1. Riv ner mandelmassan i rumstempererat smör. Mixa ihop med en elvisp. Klart!

Åter till bulldegen

  1. Nu är det dags att baka ut degen. Lägg den på bakbordet och kavla ut till ett enda stort ark. Lika lång och minst dubbelt så bred som plåten. Skär degen i tre lika stora delar. Bred ut vaniljkräm på den första degen, lägg på den andra degen och bred på mandelmassakrämen på den och lägg den sista delen som lock överst. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper (eller smöra ordentligt) och tryck försiktigt ut den så den täcker så gott som hela plåten (gör alltså inte som jag har gjort nedan, för då glider den översta degbiten av under grädningen, det blev förvisso gott i alla fall, men lämnade en del att önska rent estetiskt).
  2. Ta nu en sax och klipp rikligt med jack ända ner i botten (se bilden). Stansa ut så stora bitar som du önskar med en kniv. Låt jäsa ytterligare i 20 minuter.
  3. Pensla bullarna med ägg och toppa med strösocker. Grädda plåten i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter på 200 grader. Här är ju alla ugnar olika och bullar blir som godast när de är saftiga, så håll lite koll på baket. När degen blivit fint gyllebrun och bakats till i mitten är det dags att ta ut plåten.
  4. Och sen är det bara att njuta resten av dagen med nybakade bullar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.