Den här marmeladen gjorde jag på höstens sista äpplen. En marmelad med lite bett i. Ingefäran lyser igenom som en het krydda, en hint, en touch på en annars söt marmelad. En fantastisk kombination vill jag påstå.

Marmelanden fick gå live på helgens ostbricka, och den platsade i toppen av goda marmelader på ost och kex. Kan också tänka mig att den passar finfint till en lyxigare smörgås eller en knäcke där en vill ha lite sötma.

Så ut och plocka dina sista höstäpplen. Eller köp en gäng svenska äpplen på affären och koka ihop en god marmelad.

 

Äppelmarmelad med ingefära

En god marmelad med lite bett i.

Maträtt Förrätt, Ostbricka, Snacks, Sylt och marmelad
Keyword Äpple, Ingefära, Marmelad
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 40 minuter
Portioner 5 dl
Författare Köket på Ärtan

Ingredienser

  • 800 gram äpple
  • 90 gram ingefära
  • 0,5 dl vatten
  • 200 gram syltsocker

Instruktioner

  1. Skala, kärna ut och skiva äpplena i klyftor

  2. Skala och finhacka ingefäran (2-3 mm i diameter blir gott)

  3. Låt äpplena och ingefära koka upp i en kastrull med vattnet och sockret. Låt puttra under lock i cirka 30 minuter. Rör om då och då

  4. Gör marmeladtestet - lägg en klick marmelad på en kall tallrik. Låt stå ett par minuter, dra sedan en knivspets genom marmeladen, om marmeladen inte flyter ihop är den klar.

  5. Förvara marmeladen i rena, steriliserade burkar. Marmeladen håller i oöppnad burk ett par månader om den förvaras mörkt och svalt. En öppnad burk bör förtäras inom ett par veckor och ska förvaras i kylskåpet.

Receptanteckning

Sterilisera dina burkar innan du fyller dem med marmeladen, då håller den mycket längre. Sterilisera gör du genom att först diska och torka rent burkarna noggrant. Låt dem sedan stå i ugnen på 100 grader i 5 minuter. Se till att inte röra på insidan av burken efter steriliseringen. Häll gärna upp marmeladen i de varma burkarna, ända till toppen så blir det ett vakum i burken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.