Kan det vara så att hösten är här nu? Igår kändes det i alla fall så. Hela dagen hängde stora gråa moln ovanför, som gång på gång släppte tunna och tunga droppar regn om vartannat.

Därför bestämde vi oss för att koka ihop en soppa, som likt trädens lövverk i höstskrud, gick i orange; en krämig sötpotatissoppa. Så god, så enkel och så mättande!

Och huruvida du vill ha den het eller ej bestämmer du själv när du kryddar av den med sambal oelek.

30 min / 4 portioner

Ingredienser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg sötpotatis
1 liter grönsaksbuljong
1 msk sambal oelek
Salt & peppar

Topping
1 pkt fetaost
1 dl pumpakärnor
Några nypor färsk persilja

Skala och grovhacka gullöken. Skala och skiva vitlöken. Stek lökarna i olja i botten på en stor kastrull på lite lagom medelvärme. Knepet är här att steka vitlöken så att den mjuka smaken kommer fram. Om vitlöken bränns vid kommer istället den lite mer distinkta vitlökssmaken fram som ofta gör att maten upplevs smaka ”för” mycket vitlök.

Under tiden skala och skär sötpotatisen i centimeterstora bitar. När lökarna stekts några minuter lägger du i sötpotatisen och slår över buljongen. Koka upp och låt puttra tills sötpotatisen är mjuk.

Mixa soppan slät och smaka av med sambal oelek, salt och peppar. Toppa med smulad fetaost, pumpakärnor och persilja.

Soppan är krämig, varm och vackert orange. Och det är väldigt gott att äta den ihop med en rostad surdegsmacka, där smöret och osten smälter i eftervärmen av rostningen!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.