Rabarber i mängder – en av de somrigaste tecknen jag vet är när rabarberplantan får fart och intar en prunkande form i trädgården. På Ärtan har vi tre rabarberstånd, ett i kruka (som fick följa med från lägenheten, där den har prytt balkongen i flera år), ett stånd med nätta rabarber och ett med grövre. Och idag kokade jag en riktigt god rabarbersaft…

Recept för 1 liter / 1 timme

2 liter rabarber (ca 10 grövre rabarber)
8 dl vatten
3,5-4 dl socker (beroende på hur söt saft som önskas)

Börja med att ansa och skölj rabarbern. De med grövre skal kan med fördel skalas, annars skär dem i mindre bitar som de är. Koka upp rabarberbitarna tillsammans med vattnet tills rabarbern är mosig, cirka 15 minuter.

Sila de kokta rabarberna, exempelvis genom en ren kökshandduk som läggs i ett durkslag eller sil ner i en bunke. Låt dra i 30 minuter.

Koka slutligen upp den silade saften och tillsätt socker. När saften skummar och sockret lösts upp är saften klar. Ta bort skummet med en sked och häll sedan upp saften i en steriliserad glasflaska och låt svalna, förvara i kylskåp.

En söt och smakrik saft som passar utmärkt till varma sköna sommardagar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.